Waarom ontstaat er vocht in de oven en (combi)magnetron?
Het is normaal dat er vocht vrijkomt bij het opwarmen of bereiden van gerechten in de magnetron. Dit vocht komt uit het voedsel en slaat neer op de koude wanden van het apparaat. Omdat ovens en (combi)magnetrons naast de ventilatieopeningen in de deur geen ventilatiesysteem hebben, dit is energiezuiniger omdat het voorkomt dat er warmte ontsnapt tijdens het gebruik, verdampt het vocht niet vanzelf en blijft het in het toestel achter.
Hoe voorkom en verwijder je vocht in de oven en (combi)magnetron?
- Dek gerechten af: Dit geldt vooral voor de magnetronfunctie. Als je het gerecht afdekt blijft het vocht zoveel mogelijk in het voedsel.
- Droog de binnenkant na elk gebruik: Gebruik een droge doek om achtergebleven vocht direct te verwijderen.
Vermijd een te natte doek, omdat overtollig water in de ventilatieopeningen kan komen. - Laat de deur 20 min openstaan na gebruik: Dit helpt het vocht sneller te laten verdampen.