Waarom maakt mijn koelkast of vriezer een geluid?

In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen. Zie de afbeelding onderaan dit artikel over normale geluiden.


De inbouwsituatie van je koelkast of vriezer bepaalt ook de mate van het geluid. Bij inbouw in een kast klinkt het geluid harder door.


Maakt je koelkast of vriezer een ander geluid en hoorde je dit eerst niet?

  • Controleer of je koelkast of vriezer stabiel en waterpas staat.
  • Controleer of je koelkast of vriezer niet tegen andere apparaten staat. Verandert het geluid als je tegen de koelkast of diepvries duwt? Neem contact op met je installateur.

Hoe nu verder?
Heeft dit het probleem niet opgelost? Maak een afspraak met een ATAG monteur.


Goed om te weten 

Tegenwoordig kunnen koelkasten een variabele compressor hebben die automatisch het toerental regelt, dit is energiezuiniger, zorgt voor een beter rendement maar geeft tegelijkertijd ook meer geluid als de koelkast op het hoogste toerental werkt.  Compressoren die nog vaak toegepast worden, kunnen alleen aan- en uitslaan. Deze koelkasten hebben één stand en dus geen verschillende toeren. 


Was dit antwoord nuttig? Ja Nee

Feedback versturen
Het spijt ons dat we u niet hebben kunnen helpen. Als u feedback geeft, kunnen we het artikel verbeteren.