(Combi-)stoomovens

Hoe vul en reinig ik het waterreservoir van mijn combi-stoomoven?

Wil je weten hoe je het waterreservoir vult en schoonmaaktRaadpleeg de handleiding van je combi-stoomoven. 

 

Het is belangrijk om het waterreservoir te legen, reinigen en drogen voor je hem opnieuw gebruikt. Vul het reservoir vlak voor het volgende gebruik. 

 

Hoe kan het dat mijn combi-stoomoven nog steeds om water vraagt na een kookproces? 

Na het kookproces wordt het overgebleven water in het stoomsysteem teruggepompt in het waterreservoir. Hierbij is wat geluid hoorbaar. Eerst wordt er water in het stoomsysteem gepompt om te voorkomen dat er te heet water wordt teruggepompt. Het kan dus voorkomen dat het systeem om water vraagt ook al is het kookproces afgelopen.  


Open artikel

Hoe kan ik mijn combi-stoomoven ontkalken en schoonmaken?

De manier van schoonmaken en ontkalken verschilt per oven, raadpleeg je handleiding voor de juiste schoonmaaktips. 


Ontkalker bestellen

In onze keukenserviceshop kun je ontkalker bestellen. Gebruik een ontkalker die niet agressief is. Dit kan een ontkalker zijn voor bijvoorbeeld espressomachines, maar ook ontkalkers op basis van plantaardige producten. Lees altijd de bijsluiter van een ontkalker. 


Ontkalken van de oven 

Tijdens het stoomproces blijven mineralen achter in het stoomsysteem. Door het gebruik van water in de watercontainer van je combi-stoomoven kan er na enige tijd sprake zijn van kalkvorming. Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je apparaten minder goed werken. De waterleidingen in je apparaten kunnen verstopt raken, waardoor ze sneller stuk gaan. Op de display van de oven verschijnt een bericht wanneer je het apparaat moet ontkalken. Ontkalk je combi-stoomoven ook tijdig.  


In de watertank zit een filter of sponsje, in de handleiding vind je een beschrijving voor het schoonmaken hiervan.


Voorbeeld video over het ontkalken van de oven.


Hoe lang duurt het ontkalkingsprogramma van de stoomoven?

De tijdsduur van het ontkalken is ongeveer 1:30 uur. De exacte tijd verschilt wat per stoomoven, bij sommige ovens wordt de tijdsduur weergegeven in het display zodra je het ontkalkingsproces instelt.


Schoonmaken van de oven 

Reinig de oven regelmatig om te voorkomen dat vet- en voedselresten zich ophopen, vooral op de oppervlakken aan de binnen- en buitenkant, de deur en de afdichting. Je kunt de oven schoonmaken met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. 

 

Schoonmaken met de steam clean functie 

Stoomovens beschikken ook over een stoomreinigingsfunctie. Deze kun je gebruiken voor het reinigen van de oven. De vlekken worden los gestoomd en zijn na afloop van het programma, met een doek, makkelijk te verwijderen. Deze functie kun je alleen gebruiken wanneer de oven volledig is afgekoeld. 

 

Meer informatie 

 


Open artikel

Waterhardheid van de combi-stoomoven controleren en instellen

Wil je de waterhardheid controleren of aanpassen? Dit kun je doen via de display van je combi-stoomoven. Dit verschilt per type combi-stoomoven, kijk daarom in de handleiding van je apparaat.

Heb je een waterontharder? Onthard water is prima om te gebruiken voor de stoomoven. Stel in dit geval de waterhardheid van de combi-stoomoven in op de laagste stand. 

 

De waterhardheid controleren
Voor informatie over de hardheid van het water in uw regio kun je terecht bij je plaatselijke waterschap. Via de website en het afschrift van je waterrekening kunt je de waterhardheid inzien. 


Open artikel

De kinderslotfunctie of toetsvergrendeling in- of uitschakelen van de combi-stoomoven
 • Instructies verschillen per type combi-stoomoven. Lees in de ATAG handleiding van je apparaat hoe het kinderslot van je combi-stoomoven werkt. 
 • Het bedieningspaneel van de oven kan worden vergrendeld met het kinderslot om onbedoeld gebruik van de oven te voorkomen.  

Afhankelijk van het model van je stoom-oven, kun je het kinderslot of de toetsvergrendeling aan- of uitzetten. 

Kinderslotfunctie  1. Druk tegelijkertijd op beide navigatietoetsen (links en rechts) en houd deze ingedrukt. Het apparaat wordt daarmee vergrendeld.  
 2. Er wordt een pop-up weergegeven. Na 3 seconden sluit de pop-up met de tekst Toetsvergrendeling is actief. De huidige staat van het apparaat is zichtbaar.  
 3. Voordat je het apparaat weer kunt inschakelen, dien je eerst de toetsvergrendeling te deactiveren. Je kunt de toetsvergrendeling deactiveren door opnieuw tegelijkertijd op beide navigatietoetsen links en rechts te drukken.           

Toetsvergrendeling Je schakelt de toetsvergrendeling in door de slot toets net zolang in te drukken totdat de toetsvergrendeling inschakelt.     
                

Goed om te weten 

 • Als je de toetsvergrendeling activeert terwijl een bereidingsproces in gang is, wordt het proces voortgezet.  
 • Als je tijdens de toetsvergrendeling op een toets drukt, wordt opnieuw de tekst Toetsvergrendeling is actief weergegeven. 
 • De stoptoets is tijdens de vergrendeling nog wel actief. Als het apparaat wordt uitgeschakeld, stopt het bereidingsproces. 

Open artikel

Mag er water op de bodem van een 3-in-1 oven liggen?

Ja, het is normaal dat er water op de bodem van de 3-in-1 oven* ligt nadat je de stoomfunctie van de oven hebt gebruikt. 


*geldt voor alle ATAG ovens waarvan het typenummer start met de letters CSX….


Het is wel aan te raden om de oven met een zachte, absorberende doek droog te maken nadat je de stoomfunctie hebt gebruikt. Anders verzamelt zich steeds meer water in de oven en kan deze overstromen.


   Hoeveel water mag er in de 3-in-1 oven liggen?


Onder in de bodem van de 3-in-1 oven zit een holte (het laagste gedeelte) waarin het water terecht komt (zie afbeelding). Na een half uur stomen mag dit onderste gedeelte gevuld zijn met water. Het is ook normaal dat er wat druppels op de bodem liggen.Kun je meten of het waterverbruik in de 3-in-1 oven normaal is?


Ja, dat kun je meten. Je hebt hier wel een keukenweegschaal bij nodig.


Voer de volgende stappen uit:

 1. Open het klepje van het waterreservoir.
 2. Trek het waterreservoir uit de behuizing.
 3. Vul het waterreservoir met leidingwater.
 4. Weeg nu het waterreservoir en noteer het gewicht.
 5. Duw het waterreservoir terug in de behuizing tot een klik hoorbaar is.
 6. Sluit vervolgens het klepje van het reservoir.
 7. Schakel de oven in met de Aan/uit toets.
 8. Tik op STOMEN om het stoomfunctie-menu te openen en kies 100°C.
 9. Tik op het bereidingstijdsymbool en kies 30 minuten.
 10. Start de stoomfunctie.
 11. Na 30 minuten is de stoomfunctie klaar. Wacht tot het leegpompen van de stoomboiler klaar is en er een melding verschijnt om de watertank te legen. Vervolgens haal je het waterreservoir eruit en weegt deze opnieuw.
 12. Trek het eindgewicht af van het begingewicht en je weet hoeveel gram water er gebruikt is.Een normaal verbruik ligt rond de 360 gram met een marge van 30 gram. 
Dus ligt het verbruik onder de 330 gram of boven de 390 gram, dan is er mogelijk iets aan de hand met de 3-in-1 stoomoven.


Maak een afspraak met een monteur.Open artikel